Nieuwe wet partneralimentatie
De nieuwe wet partneralimentatie gaat in op 1 januari 2020. In de nieuwe wet wordt de duur van de partneralimentatie na echtscheiding de helft van de duur van het huwelijk met een maximum van 5 jaar. Dit was maximaal 12 jaar. De aanpassing geldt alleen voor nieuwe echtscheidingen. Huidige partneralimentatieafspraken blijven bestaan. En als er voor het in werking treden van de wet al een verzoekschrift tot echtscheiding is ingediend bij de rechtbank dan blijven de huidige maximale termijnen gelden.
Er komen 3 uitzonderingen op de nieuwe wet:
- Langer dan 15 jaar getrouwd en 10 jaar voor het bereiken van de AOW-leeftijd op het moment van scheiden, dan kunt u tot de AOW aanspraak maken op partneralimentatie.
- Bij jonge kinderen bestaat de alimentatieverplichting/recht totdat het jongste kind 12 jaar is geworden.
- Alimentatiegerechtigden boven 50 jaar die langer dan 15 jaar getrouwd waren, krijgen of betalen nog 10 jaar partneralimentatie. Deze uitzondering vervalt 7 jaar na invoering van de wet.
Huwelijksvermogensrecht vanaf 1 januari 2018
Veel ondernemers denken dat het maken van huwelijkse voorwaarden niet meer nodig is nadat het huwelijksvermogensrecht op 1 januari 2018 is gewijzigd. Echter hieronder 3 redenen wanneer het maken van huwelijkse voorwaarden toch zinvol kan zijn:
- Als er al een onderneming bestaat vóór het huwelijk, valt deze buiten de nieuwe beperkte gemeenschap van goederen en blijft dit privévermogen van de echtgenoot-ondernemer. De echtgenoot-ondernemer dient wel een redelijke vergoeding te betalen aan de gemeenschap.
- Als de onderneming wordt gedreven in de vorm van een B.V. Als de onderneming is opgericht vóór het huwelijk, vallen de aandelen in de B.V. buiten de nieuwe beperkte gemeenschap van goederen. Nieuwe aandelen, die tijdens het huwelijk worden uitgegeven vallen wel in de beperkte gemeenschap van goederen.
- Voor de bescherming van het vermogen van de ene echtgenoot tegen de schulden van de onderneming van de andere echtgenoot. Alsmede tegen de gevolgen van een faillissement van de echtgenoot-ondernemer. Een faillissement kan wel huwelijkse voorwaarden doorkruisen, maar sinds 1 januari 2018 is de bewijslast om privégoederen van de niet-failliete echtgenoot buiten faillissement te houden, minder zwaar.
Het is voor u als ondernemer dus van belang om u goed te laten adviseren over het wel of niet maken van huwelijkse voorwaarden. Tevens kan het goed zijn om de in het verleden gemaakte huwelijkse voorwaarden nog eens onder de loep te nemen.
Samantha Mutsaers