(Oudere) agrariërs die relatief weinig arbeid voor hun bedrijf verrichten en structureel verlies dan wel beperkte resultaten realiseren liggen onder het vergrootglas van de fiscus. Dit kan voor u als ondernemer tot gevolg hebben dat uw ondernemerschap volgens de Belastingdienst geëindigd is hetgeen grote fiscale gevolgen met zich mee kan brengen.
Bij de vraag of iemand nog ondernemer is staat de winstberekening centraal. Daarnaast zijn er nog een aantal andere zaken waar de belastingdienst onder andere in samenhang op beoordeelt:
- Zelfstandigheid om werk te verrichten
- Beschikking over kapitaal
- Hoe veel tijd in de onderneming wordt gestoken
- Aantal opdrachtgevers
- Ondernemersrisico
- Aansprakelijkheid voor schulden.
Ook de zakelijkheid van een winstverdeling wordt steeds vaker door de Belastingdienst ter discussie gesteld in situaties waarbij één van de vennoten structureel verlies realiseert wat verrekend wordt met het looninkomen waardoor teruggaven van loonheffing gerealiseerd worden.
Wat kunt u doen?
Er zijn een aantal maatregelen die u kunt nemen om de kans op discussie met de belastingdienst te verlagen:
- Zorg dat u uw cultuurgronden op de eigen gecombineerde opgave (RVO) op blijft geven
- Zorg dat er feitelijk gezien sprake blijft van ondernemersrisico
Indien voor (alle) cultuurgrond enkel in het najaar een vast bedrag ontvangen wordt, kan de Belastingdienst stellen dat feitelijk sprake is van verpachting hetgeen fiscaal nadelige gevolgen met zich meebrengt.
Vaak wordt uit fiscale overwegingen gekozen voor het opstellen van een (deel)teeltovereenkomst in plaats van pachtcontract. Enerzijds is van belang dat de fiscaal/juridische juiste bepalingen in een (deel)teeltovereenkomst vastgelegd worden en anderzijds dat deze aansluiten bij de feitelijke situatie.
Verhoging winstgevendheid bedrijf, door:
- De waardering van voorraden en vee verhogen;
- Verkoop van productierechten, machines en/of vervoermiddelen;
Een verkoop van alle bedrijfsmiddelen kan overigens ook een indicatie voor de Belastingdienst zijn dat u geen (actief) ondernemer meer bent. Het behouden van bijvoorbeeld een tractor en enkele landbouwwerktuigen kan een extra argument voor ondernemerschap zijn.
- Vrijval van voorzieningen of herinvesteringsreserve;
- Minder afschrijven op gebouwen, machines en andere bedrijfsmiddelen.
- Schulden aflossen waardoor rentelasten dalen.
Fiscale belangen behoud ondernemerschap
- Voorkoming fiscale afrekening over stakingswinst
Daarnaast tevens voorkoming jaarlijkse privé box 3 belastingheffing over waarde bedrijfsvermogen (bijvoorbeeld cultuurgrond).
- Behoud landbouwvrijstelling (inkomstenbelasting)
- Mogelijkheid om fiscaal vriendelijk vermogen over te dragen aan toekomstig erfgenamen door toepassing herroepelijke schenking danwel verkrijging krachtens erfrecht waarbij een beroep gedaan wordt op de bedrijfsopvolgingsfaciliteiten (ruime voorwaardelijke schenk/erfbelastingvrijstelling)
Voor uitgebreidere informatie over dit onderwerp zie bijgaand artikel:
- https://www.boerderij.nl/Home/Achtergrond/2019/6/Fiscus-aast-op-geld-stoppende-boer-434384E/
- https://vlb.nl/ouweboeren/#more-4986
- https://vlb.nl/werkgroep-boeren-zonder-bron/
Maatwerk
Om fiscale nadelen te voorkomen of beperken dan wel fiscale optimalisaties te bewerkstelligen is maatwerk vereist. NH Adviseurs voorziet u hierin graag van advies.
Jeroen Smolenaers