Het kabinet stelt 64 miljoen euro beschikbaar voor de Borgstellingsregeling VermogensVersterkendKrediet (VVK). Daarnaast wordt er 11 miljoen euro geïnvesteerd in opleidings- en coaching trajecten rondom overnames.
Op 3 september 2019 heeft Minister Schouten de Tweede Kamer geïnformeerd inzake de borgstellingsregeling VVK. Het VVK maakt het voor overnemende en startende agrarische ondernemers mogelijk het risicodragend vermogen (solvabiliteit) van het bedrijf te versterken doordat het financiers in staat stelt achtergestelde leningen te verstrekken. Hierdoor wordt de leencapaciteit van een bedrijf, dat over voldoende continuïteitsperspectief moet beschikken, vergroot en ontstaat extra financiële ruimte om te investeren in duurzame bedrijfsontwikkeling in de periode direct aansluitend op en tot maximaal 3 jaar na start of overname van een agrarisch bedrijf (aanvullende investeringen).
De investeringen moeten bijdragen aan minimaal één van de onder de meetlat van de Visie LNV (Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) genoemde criteria. Deze criteria hebben betrekking op het sluiten van kringlopen, het versterken van de sociaaleconomische positie van de agrarische ondernemer in de keten, de klimaatopgave, ecosystemen, de vitaliteit van het platteland, het dierenwelzijn en de waardering van voedsel. De aankoop van extra grond en dieren- en fosfaatrechten zijn uitgesloten vanwege het prijsopdrijvend effect.
Het VVK ondersteunt niet de financiering van de start of de bedrijfsovername zelf: het bedrijf dat ontstaat of zoals het er staat moet in zichzelf voldoende perspectief hebben om zonder aanvullende hulp voort bestaansrecht te hebben. Het gaat om een prikkel om bij de start of overname extra verbeteringen of vernieuwingen te kunnen realiseren. De VVK maakt het volgens de minister mogelijk om jonge boeren te helpen bij investeringen op het gebied van het sluiten van kringlopen, bevorderen van biodiversiteit, verbeteren van diergezondheid- en welzijn.
Het VVK sluit aan op de ontwikkeling dat de bedrijfsfinanciering steeds meer bestaat uit een stapeling van financieringen waarbij meerdere financiers (huisbankier, familie, crediteuren en andere (risico-)financiers) betrokken zijn. Verder wordt ook aangesloten bij het bevorderen van de ontwikkeling van en omslag naar kringlooplandbouw die centraal staat in de visie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit: Waardevol en Verbonden (LNV-visie).
Voor aanvullende investeringen wordt voor 90% van het kredietbedrag borg gestaan. Voor zover het krediet niet strekt tot aanvullende investeringen wordt voor 70% van het kredietbedrag borg gestaan.
Als belangenbehartiger voor agrarische jongeren is NAJK (Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt) van het begin af aan nauw betrokken bij het opzetten van de borgstellingsregeling en de opleidings- en coaching trajecten. NAJK is voornemens om begin 2020 een Kenniscentrum Bedrijfsovername te starten. NAJK wil hiermee het bedrijfsovernameproces in al zijn facetten gaan ondersteunen door kennisverspreiding, opleiding en coaching.
Minister Schouten heeft het Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA (hierna: SIA) gevraagd om een programma duurzame bedrijfsovername in te richten. SIA zal een inventarisatie en evaluatie maken van bestaande infrastructuren voor ondersteuning bij bedrijfsovername. Daarna worden aanbevelingen voor verbetering gedaan. Hierbij zal SIA tevens de ervaringen van het NAJK met het Kenniscentrum Bedrijfsovername gebruiken. Waar nodig wordt kennis op thema’s die voor bedrijfsovername relevant zijn aangevuld en/of verdiept. Het gaat daarbij om kennis over onder meer de sociaal-emotionele aspecten van bedrijfsovername, financieel inzicht, verschillende verdienmodellen, competenties en vaardigheden, en handelingsperspectieven voor de maatschappelijke context.
NAJK, Rabobank en het Nationaal Groenfonds zijn bij de uitwerking van het Bedrijfsovernamefonds voor jonge boeren betrokken en ondersteunen bij de regeling. De borgstellingsregeling is zo opgezet dat de bank de kredietovereenkomst indient bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) voor de overheidsborgstelling.