Jaarlijks stelt de gemeente de waarde onroerende zaken (WOZ-waarde) vast van alle gebouwen op jouw perceel. Deze waarde ontvang je via een WOZ-beschikking in het begin van het kalenderjaar. Controleer deze beschikking goed. Zijn de waarden te hoog? Maak bezwaar!
De WOZ-waarde wordt voor het berekenen van verschillende belastingsoorten gebruikt. Door bezwaar te maken tegen de opgelegde WOZ-aanslag kun je op verschillende manieren belasting besparen.
In eerste aanleg wordt de WOZ-waarde gebruikt voor het vaststellen van de onroerendezaakbelasting. Ook wordt de WOZ-waarde gebruikt voor het berekenen van het eigenwoningforfait en voor de waardebepaling van gebouwen ten behoeve van de berekening van de vermogensrendementsheffing in box 3.
Indien je het onroerend goed in jouw onderneming hebt, is de WOZ-waarde ook van belang voor de afschrijvingsmogelijkheden. Dit geldt zowel voor een IB-onderneming als voor een B.V. Met name voor een B.V. is het belang toegenomen, want vorig jaar is hiervoor bepaald dat er in de B.V. maximaal tot 100% van de WOZ-waarde mag worden afgeschreven. Voor een IB-onderneming geldt nog steeds dat bij gebouwen in eigen gebruik mag worden afgeschreven tot maximaal 50% van de WOZ-waarde.
Ten slotte wordt de WOZ-waarde ook gebruikt in de aangifte erfbelasting voor de berekening van de erfbelasting over de nalatenschap.
Indien de WOZ-waarde naar jouw mening te hoog is, kun je binnen zes weken na dagtekening van de beschikking bezwaar maken. Voor de gemaakte advieskosten kun je bij toekenning van het bezwaarschrift aanspraak maken op een kostenvergoeding.
Wij zijn je graag behulpzaam met het opstellen van een bezwaarschrift. Neem hiervoor contact op met één van onze fiscaal adviseurs.