De coronacrisis houdt ons allen in zijn greep. Hoelang gaat dit duren? Welke gevolgen heeft dit voor de economie? Maar belangrijker nog welke gevolgen heeft dit voor mijn bedrijf? Vragen die niet eenvoudig te beantwoorden zijn, sterker nog, ze zijn op dit moment niet te beantwoorden. In tijden van onzekerheid is een goede prognose waarbij je scenario’s in beeld brengt belangrijker dan ooit. Dan breng je bijvoorbeeld in beeld je huidige verwachting (managementcase), maar ook de situatie als het enorm tegen zit (worst case). In dit artikel geven we je een aantal tips voor het opstellen van een prognose.
Onderdelen prognose
Zorg ervoor dat je prognose bestaat uit minimaal drie onderdelen, namelijk:
1. Winst en verliesrekening;
2. Balans;
3. Kasstroomoverzicht (liquiditeitsontwikkeling).
Met deze drie componenten creëer je inzicht. Splits niet iedere post volledig uit maar beperk je tot de belangrijkste / grotere posten.
Aansluiting jaarrekening
Gebruik het afgesloten jaar (2019) als vertrekpunt voor je prognose. Dit biedt houvast bij het opstellen van een realistische prognose. Bijkomend voordeel is dat een derde, zoals een bankier, hierdoor meer feeling krijgt bij de prognose waardoor hij de betrouwbaarheid beter kan inschatten.
Kengetallen
Maak gebruik van kengetallen. Kengetallen zeggen vaak meer dan een bedrag. Een transportbedrijf die de kilometeradministratie bijhoudt kan bijvoorbeeld omzet per kilometer en de autokosten per kilometer als kengetal gebruiken. Wanneer je dit kengetal berekend over de voorgaande jaren, kan je met dit gegeven je prognose opstellen. Je weet aan de hand van de kengetallen immers hoeveel kilometers je moet maken om de geprognotiseerde omzet te behalen. Je weet ook wat de kostprijs per kilometer is waardoor je dus een realistische prognose kan maken ten aanzien van de autokosten. Kortom: kengetallen maken het opstellen van een prognose eenvoudiger en betrouwbaarder.
Gebruik formules
Maak zoveel mogelijk gebruik van formules. Variabele kosten zijn vaak afhankelijk van omzet. Gebruik hiervoor een formule in plaats van een ‘hard’ getal. Dit maakt eenvoudiger om scenario’s te draaien zonder dat je hiervoor telkens alle posten dient aan te passen. Gezien de onduidelijkheid over de duur, omvang en gevolgen van de coronacrisis is dit een must voor je prognose. Je wilt namelijk vrij eenvoudig je prognose aan kunnen passen wanneer de situatie daar om vraagt.
Heb je hulp nodig bij het opstellen van een prognose? Neem contact op met één van onze adviseurs op telefoonnummer 0492-505300. Wij denken graag met je mee!
Stijn Merks