Staat u op het punt om een bedrijf over te nemen? Dat kan een behoorlijke uitdaging zijn, zeker omdat dit waarschijnlijk niet iets is wat u dagelijks doet. Een belangrijk aspect in het overnametraject is de financiering. Een goede voorbereiding is het halve werk. Maar welke mogelijkheden zijn er om de overnamesom te financieren? In dit nieuwsbericht nemen wij u mee in de meest voorkomende overname financieringen.
Financieren met eigen geld
Mocht u zelf voldoende middelen hebben dan is dit een mooie optie om in overweging te nemen. U kunt er voor kiezen om het totale bedrag of een gedeelte daarvan uit eigen middelen te financieren. Mocht u de overname voor een gedeelte zelf kunnen financieren dan is de financiering voor het resterende bedrag vaak eenvoudiger te regelen. Een eigen inbreng is in de meeste gevallen een vereiste voor financiering.
Een bankfinanciering
Een banklening krijgt u niet zomaar, de bank wil een ondernemingsplan zien met daarin een financieringsplan. Ook een persoonlijke presentatie is daarbij zeer belangrijk. U bent namelijk degene die eigenaar wordt van het bedrijf en het gehele plan waar gaat maken. Nadat de bank alles in overweging heeft genomen en potentie ziet, kunt u een bedrag lenen. Het geleende bedrag dient u vervolgens over een vastgestelde periode met rente terug te betalen. Voor overnamefinancieringen gelden over het algemeen kortere looptijden dan wanneer u een pand wenst te financieren. Gemiddeld genomen zal een overnamefinanciering in 5 a 6 jaar terugbetaald dienen te worden.
Particuliere investeerder(s)
Naast kapitaal kan een investeerder vaak ook kennis en expertise inbrengen. Belangrijk hierbij is wel dat u er rekening mee dient te houden dat de investeerder graag betrokken wil blijven bij het bedrijf. Het gevaar kan zijn dat een investeerder ‘te veel’ op de stoel van de ondernemer wil zitten waardoor u min of meer niet meer alleen de zeggenschap hebt.
Venture Capitalists en fondsen
Venture Capitalists zijn durfkapitaalverstrekkers die risicodragend kapitaal verstrekken. Ze zijn meestal 3 tot 7 jaar betrokken. Fondsen zijn kapitaalverstrekkers met een bepaald doel bijvoorbeeld startersfondsen, innovatiefondsen of duurzaamheidsfondsen.
Familie en bekenden
Indien u kiest om bij familie of bekenden te financieren is het erg belangrijk dat de voorwaarden zakelijk zijn en goed vastgelegd worden!
Crowdfunding
Deze optie wordt steeds populairder. Met een goede campagne trekt u belangstelling voor uw plannen en vergroot u de kans dat iemand hierin wil investeren. U dient wel een platform te kiezen die het beste bij u en uw bedrijf past. Het nadeel van crowdfunding is echter wel dat u uw plannen en cijfers volledig openbaart en online publiceert.
Regelingen vanuit de overheid
Vanuit de overheid zijn er regelingen die u kunnen helpen bij de financiering van een bedrijfsovername. Enkele van deze regelingen zijn:
1. Borgstelling MKB-kredieten
2. Groeifaciliteit
3. Garantie Ondernemingsfinanciering
Gestapelde financiering
In veel gevallen is er niet één financieringsvorm maar worden verschillende vormen gestapeld om tot een volledig financieringsplan te komen.
Het is van belang dat u zich goed laat adviseren en laat dit nu net iets zijn waar onze adviseurs u bij kunnen helpen. Zij hebben veel kennis en ervaring op dit vakgebied en gaan graag met u in gesprek. Neem contact met één van onze adviseurs op via telefoonnummer 0492 – 505 300!