Hoe leren mensen? En hoe speel je daar effectief op in? Iedereen heeft wel de herinnering aan een leerkracht die wist te boeien en te binden. En ook van het tegendeel: leerkrachten die ongetwijfeld heel goed waren in hun vak maar het niet wisten over te brengen. Kennelijk is theoretische bagage niet voldoende om werkelijk iets te weeg te brengen, als trainer of ook als adviseur. Wat maakt je een goede adviseur? Ook daar heb ik recent weer in bijgeleerd.
Iedereen heeft een eigen leerstijl. De één begraaft zich in vakliteratuur voordat hij iets nieuws in de praktijk beproeft, de ander kiest voor trial and error: gewoon dóen en maar kijken wat er gebeurt.
Volgens Kolb leren mensen op vier manieren. Hij onderscheidt vier leerstijlen:
- Mensen leren door te doen of te ervaren (doeners)
- Mensen leren door waar te nemen en te overdenken (dromers)
- Mensen leren door analyse en denken (denkers)
- Mensen leren door actief te experimenteren (beslissers)
Als NH Adviseurs komen we toch vaak de doeners tegen in ondernemend Nederland.
Prachtig om afgelopen jaar een bepaalde ondernemersfamilie te mogen begeleiden. Heel sterk in het doen en uitvoeren van hun kernactiviteit. Minder sterk in het bijhouden van essentiële managementinformatie. In eerste instantie was de insteek dat wij als NH Adviseurs deze ondernemers gingen ontzorgen op dat vlak. Helaas, het draagvlak en leereffect was niet groot.
Vervolgens gekozen voor een andere aanpak. De ondernemers gingen het zelf doen!
Zelf opzetten én invullen van een Excel-bestand. Met feedback van ons.
Is het Excel bestand perfect? Nee, maar daar draait het niet om. Het draait om draagvlak/motivatie en het leren. En uiteindelijk natuurlijk ook om harde euro’s als (blijvend) resultaat.
Prachtig om te zien wat deze ondernemers in een korte periode al aan progressie hebben geboekt!
En ook ik heb er van geleerd: stuur als adviseur een ondernemer niet te veel in de richting die jou het beste lijkt. Laat ondernemers (met de input van de adviseur) gewoon doen wat bij hen past en kijk wat er gebeurt. Met de opgedane ervaringen bijsturen kan nog altijd.
Mooi dat je nooit uitgeleerd bent. Ook ik niet.
Frans van Haperen