Wij zien vaak in de praktijk dat een directeur-grootaandeelhouder (hierna: DGA) een schuld aan zijn eigen B.V. heeft. Deze schuld is de DGA aangegaan voor bijvoorbeeld de financiering van de eigen woning, de aankoop van onroerend goed ten behoeve van verhuur of de aankoop van effecten. Ook worden vaak privékosten van de DGA betaald door de B.V. Maar het komt ook steeds meer voor dat de B.V. een schuld heeft aan de DGA.
Wanneer u geld gebruikt van uw B.V. om uw privékosten te kunnen betalen, leent u geld van de B.V. Om te voorkomen dat de Belastingdienst deze geleende bedragen aanmerkt als loon of dividend, waarover u dan vervolgens belasting bent verschuldigd, is het van belang dat alle voorwaarden worden vastgelegd in een overeenkomst en dat de lening voldoet aan zakelijke voorwaarden. Dit zijn dezelfde voorwaarden die de B.V. zou stellen aan een lening tussen de B.V. en een derde onder dezelfde omstandigheden.
Zakelijke voorwaarden
Voor het beoordelen van de zakelijkheid van een lening wordt gekeken naar de onderstaande voorwaarden op het moment van afsluiten van de lening. De vormgeving van de leningsvoorwaarden is maatwerk. Een van de zakelijke voorwaarden is dat voor aanvang van de lening dient te worden gekeken naar de financiële positie van zowel de B.V. als u in de hoedanigheid van DGA.
Bij het aangaan van de lening dienen een zakelijke rente, de looptijd van de lening en het aflossingsniveau te worden overeengekomen. Zo is de hoogte van de rente onder andere afhankelijk van de huidige marktrente, het risico dat de lening niet wordt terugbetaald en de rentelooptijd. Ten aanzien van de aflossing dient onder andere te worden bepaald wanneer de lening volledig moet zijn afgelost en het aantal termijnen waarin de lening moet worden terugbetaald. Ook moet er worden gekeken of er zekerheid dient te worden gesteld voor terugbetaling van de lening. Het vestigen van zekerheid en de mate van de vestiging van de zekerheid is mede afhankelijk van de hoogte van de lening, alsmede de hiervoor genoemde financiële positie van de lener.
Praktijkvoorbeelden
Het verstrekken van een lening door uw B.V. aan uw kind(eren) voor de aankoop van een woning of de start van een onderneming is nog steeds mogelijk. Ook zijn er fiscaal gunstige oplossingen mogelijk ter voorkoming van een negatieve bankrente. Onze ervaring leert dat het herzien van leensituaties of herfinancieringen grote fiscale voordelen biedt.
DGA taks
Let op bij het uitlenen van geld vanuit de B.V. aan privé! Per 1 januari 2023 worden leenverhoudingen tussen de B.V. en de DGA kritisch beoordeeld door de Belastingdienst. Volgens het wetsvoorstel moet een DGA 26,9% belasting betalen over schulden bij de eigen B.V. die groter zijn dan € 500.000,-, waarbij een schuld ten behoeve van de eigen woning niet meetelt. Het gaat om leningen die de B.V. is aangegaan met u, uw partner, uw (klein)kinderen, uw (groot)ouders en/of de (groot)ouders van uw partner. Dit houdt in dat u tot 31 december 2023 de tijd heeft om schulden aan uw B.V. die groter zijn dan € 500.000,- af te lossen om belastingheffing over het meerdere te voorkomen. Er zijn meerdere oplossingen mogelijk, om uw schuldenpositie te verlagen.
NH Adviseurs is u graag behulpzaam bij het fiscaal vriendelijk herstructureren van uw leenverhoudingen. Neem hiervoor gerust contact op met een van onze adviseurs via telefoonnummer 0492-505300.