Ouders die hun woning overdragen aan de kinderen en er vervolgens zelf in blijven wonen: een vorm van estate planning welke vooral in het verleden met enige regelmaat werd toegepast. In verband met diverse wetswijzigingen is deze vorm van vroegtijdige vermogensoverheveling niet altijd meer zo voordelig als wordt gedacht. In dit nieuwsbericht lichten wij de gevolgen van de vroegtijdige woningoverdracht in het kader van de inkomstenbelasting, erfbelasting en overdrachtsbelasting toe.
Inkomstenbelasting
Vóór het moment van de overdracht aan de kinderen was sprake van een eigen woning bij ouders, waarbij de hypotheekrente aftrekbaar was in box 1 (inkomen uit werk en woning). Als gevolg van de eigendomsoverdracht worden de kinderen juridisch eigenaar van de woning. Doordat de kinderen niet zelf in de woning gaan wonen ‘verhuist’ deze woning van box 1 bij ouders naar box 3 (inkomen uit sparen en beleggen) bij de kinderen. De eventueel verschuldigde hypotheekrente kan in dat geval niet meer worden afgetrokken en over de waarde van de woning zijn de kinderen box 3 belasting verschuldigd. Daarbij dient te worden opgemerkt dat indien er door de kinderen een lening is aangegaan voor de verkrijging van de woning, deze schuld in mindering kan worden gebracht op de grondslag in box 3.
Erfbelasting
In 2010 heeft er een wetswijziging plaatsgevonden op grond waarvan ouders, na de overdracht van de woning aan de kinderen terwijl ouders hierin blijven wonen, een vergoeding moeten betalen aan de kinderen in verband met het zogenaamde ‘vruchtgebruik’ van de woning. Indien van deze vergoeding wordt afgezien verhoogt het vruchtgebruik de erfenis bij een toekomstig overlijden. De kinderen zijn in dat geval dan alsnog erfbelasting verschuldigd.
Ouders kunnen dit erfbelasting nadeel een halt toe roepen door het voorbehouden van een huurrecht. In dat geval betalen de ouders de vergoeding aan de kinderen in de vorm van een huursom, welke ten minste 6% van de WOZ-waarde van de woning dient te bedragen. Ouders dragen in dat geval alvast fiscaal vriendelijk vermogen over aan de kinderen, met als extra voordeel dat eventuele waardestijgingen van de woning toekomen aan de kinderen.
Overdrachtsbelasting
Met ingang van 1 januari 2021 is de overdrachtsbelasting bij een overdracht van de woning, waarbij de verkoper het woongenot behoudt, verhoogd van 2% naar 8%.
Ben je benieuwd naar de eventuele gevolgen in jouw situatie? Neem dan contact op met één van onze adviseurs via telefoonnummer 0492- 505 300. Zij helpen je graag verder!