FrieslandCampina heeft recent vanwege twee ontwikkelingen binnen hun organisatie de media gehaald:
• De interim-uitkering in 2020
• De structuur van de ledenfinanciering
Benieuwd wat deze ontwikkelingen precies inhouden, en welke gevolgen dit heeft voor jou als melkveehouder? Lees dan verder!
Interim-uitkering 2020
In 2020 heeft FrieslandCampina op de ledenrekeningen van haar leden een interim-uitkering bijgeschreven ter hoogte van €0,22 per 100 kg melk, zijnde 75 procent van de pro forma prestatietoeslag over het eerste halfjaar. Begin maart 2021 is FrieslandCampina op deze uitkering teruggekomen, en hebben zij aangegeven het bijgeschreven bedrag in mindering te brengen op de melkgeldnota van mei 2021.
De Belastingdienst heeft recent goedkeuring gegeven voor leden om voor de interim-uitkering over het jaar 2020 een voorziening te vormen. Het vormen van deze voorziening zorgt ervoor dat de uitkering niet meegenomen wordt in het resultaat van 2020, wat de af te dragen belasting over 2020 zal doen afnemen. Wel heeft het voornoemde als gevolg dat je minder liquiditeiten ter beschikking zult hebben in 2021 dan voorheen gedacht.
Structuur ledenfinanciering
Recent heeft FrieslandCampina aangegeven de structuur van de ledenfinanciering aan te gaan passen. Beweegredenen hiervoor zijn het verhogen van het eigen vermogen, het tegengaan van de scheefgroei in ingebracht kapitaal en het aanleveren van een oplossing voor de kloof tussen vraag en aanbod van verhandelbare ledenobligaties.
Een verandering is het creëren van leveringscertificaten voor leden. Leden dienen per 1 januari 2022 voor 8 euro per 100 kg geleverde melk aan leveringscertificaten te kopen. Voor de bepaling van de eerste uitgifte wordt het aantal kg geleverde melk tussen 1 oktober 2020 en 30 september 2021 als uitgangspunt genomen. Het voorlopige voorstel van FrieslandCampina kent voor de leden als tegenprestatie geen rentevergoeding, maar een contante nabetaling van 40 procent van de jaarwinst van FrieslandCampina, verdeeld over het aantal uitgegeven leveringscertificaten. De overige 60 procent wordt opgenomen in de algemene reserves van FrieslandCampina, ten behoeve van het aansterken van het eigen vermogen.
De leveringscertificaten kunnen gefinancierd worden middels het omzetten van bestaande ledenobligaties en/of ledencertificaten of, voor leden met minder dan 8 euro aan ledenobligaties en/of ledencertificaten, middels een financiering met een looptijd van 10 jaar.
Verder wil FrieslandCampina de verhandelbare ledenobligaties die op handelsdagen niet worden verhandeld gezamenlijk op laten kopen door leden, om deze vervolgens om te zetten in vaste obligaties. Deze regeling moet de onbalans op de interne handelsmarkt herstellen.
Op 12 april 2021 is de voorjaarsledendialoog van start gegaan, waarin je als lid vragen kunt stellen en jouw mening kunt geven over voornoemde ontwikkelingen omtrent de herstructurering van de ledenfinanciering.
Benieuwd naar de gevolgen van voornoemde ontwikkelingen, en wat een eventuele extra financiering voor impact heeft op jouw bedrijf? Uiteraard kan hiervoor contact opgenomen met een van onze adviseurs, via telefoonnummer 0492-505-300. Wij helpen je graag verder!