Onlangs meldde het AD dat het aantal ouders dat de kinderen een forse belastingvrije schenking doet voor de koop van een woning de afgelopen jaren meer dan verdubbeld is. Rabobank-economen zien de regeling dan ook het liefst verdwijnen. “Het drijft de huizenprijzen op.” Het is dan ook de vraag hoe lang deze regeling nog in de wet blijft staan nu er meer weerstand komt vanuit de praktijk.
Met ingang van 2017 mag u ruim € 100.000,- belastingvrij schenken aan uw kinderen, waarmee zij een woning aankopen, hun huidige woning verbouwen of hun eigenwoninglening aflossen. Hiervan wordt veel gebruik gemaakt. Exacte cijfers over het huidige aantal schenkingen tussen ouders en kinderen heeft de Belastingdienst nog niet, maar er wordt vanuit gegaan dat het aantal schenkingen door de invoering van de verhoogde schenkvrijstelling meer dan verdubbeld is van 9.000 schenkingen in 2016 naar ongeveer 20.000 schenkingen per jaar.
Het was na de kredietcrisis prettig om mensen te helpen waarvan hun woning ‘onder water’ stond. Bij verkoop resteerde regelmatig een schuld. “Maar de regeling zorgt er nu voor dat starters op de woningmarkt niet alleen concurrentie hebben van starters met een betere baan, maar ook van starters die een schenking van hun ouders krijgen. Zij kunnen veel meer bieden, wat de prijs van huizen opdrijft”, zegt econoom Vic Vrieselaar van RaboResearch. Volgens de econoom schiet de regeling zijn doel op deze manier voorbij.
Mede gelet op dit interview is het dan ook de vraag hoe lang nog gebruik kan worden gemaakt van de verhoogde schenkingsvrijstelling. Indien u voornemens bent om uw kind(eren) een bedrag te schenken ten aanzien van hun eigen woning, adviseren wij u hier niet al te lang mee te wachten.
Familiehypotheek
Een andere mogelijkheid om uw kind te helpen bij de aankoop of verbouwing van een woning is uw spaargeld (gedeeltelijk) uit te lenen aan uw kinderen in plaats van ineens te schenken. Dit kan voor beide partijen voordelen bieden. Het is fiscaal voordelig de rente zo hoog mogelijk vast te stellen. Dit omdat de rente voor uw kind aftrekbaar is in box 1 en de rente voor u als ouders niet belast in box 3 (wel de vordering). De hoogte van de rente die u af kunt spreken is afhankelijk van de voorwaarden van de geldlening. Denk daarbij aan de looptijd, de rentevastperiode en zekerheden. In de afgelopen jaren zijn er diverse rechterlijke uitspraken geweest over de hoogte van de rente. Het is dan ook van belang dat u zich hier goed over laat adviseren.
Via aparte (belastingvrije) schenkingen kunt u uw kind compenseren. Voor u maakt het fiscaal geen verschil of de rente hoog of laag is. Er is immers sprake van een vaste heffing over uw vermogen. Om de fiscale aftrek niet in gevaar te brengen, is het essentieel dat uw kind daadwerkelijk rente betaalt.
Omdat de hypotheek binnen de familiesfeer wordt verstrekt, houdt u de marge van de bank in eigen zak.
Graag kijken onze fiscale adviseurs met u mee naar de mogelijkheden van een belastingvrije schenking ten aanzien van de eigen woning aan uw kind(eren) dan wel het verstrekken van een familiehypotheek. Neem gerust contact met ons op!
Samantha Mutsaers